Pròxima
Exposició
SANTA CRUZ DE TENERIFE
CÍRCULO DE AMISTAD XII DE ENERO
--------------------------
Del 7 al 21 de Maig de 2019.
Inauguració, 7 de Maig a les 20 h. --------------------------
CATÀLEG EXPOSICIÓ
Juan Llop Sellarés
Advocat i escriptor
Isern es pintor de la vieja escuela, artista de verdades ; sabe que pintar es la suma de conocimientos y sensibilidad, que pintar es pintar de verdad huyendo del camino fácil. Tiene esta lección bien aprendida. Pero luego llega el valor añadido de lo mínimo, de la suma de mínimos que adquieren fuerza, consistencia y establecen las distancias. Es la conjugación de unas luces acertadas, existentes en contadas ocasiones pero ciertas y reales que Isern sabe atrapar; es el matiz del color, es el toque de la atmósfera, es la visión de los montes lejanos… Son elementos creadores que maneja muy bien, y que al unirlos conforman un todo que confiere un sello especial a su obra. Casi nada y al mismo tiempo casi todo. El resto es saber pintar, el valor añadido de lo mínimo es una cota a la que pocos llegan. Paisajes de diferentes geografías, desde las Islas Canarias a los Picos de Europa, desde los Pirineos al Montseny, desde los campos de Tarragona a los valles andorranos, lo que entraña atmósferas y luces con acento especial, que Isern sabe plasmar a la perfección. Cierto es que es un dominador de la técnica. Y no menos cierto que cada una de sus obras es un reto, un paso adelante, una demostración de conocimientos y posibilidades.
Jordi Agràs Estalella
Director territorial de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona
25 ANIVERSARI JORDI ISERN

Diuen les velles cròniques que, un dia, l’aigua que ho cobria tot va escolar-se deixant darrere seu fèrtils i fecundes terres i un rastre de memòria fossilitzada. L’indret, cruïlla de camins, d’anhels i de voluntats ferrenyes es va anar modificant i endolcint a voluntat de la mà humana, que dibuixava un nou paisatge. L’home va domesticar les pedres i els camps i va bastir viles i pobles i va conrear el cereal i la vinya. I de tot això fa tants anys...! Anys i panys; tot plegat un bon grapat de segles. I correríem el risc de perdre’n el rastre si no fos per artistes com Jordi Isern, que és capaç de sintetitzar sobre les seves teles tot el que comporta i representa aquesta memòria col·lectiva que ens defineix com a poble i com a nació civilitzada.

Quan contemplem els paisatges de la Conca de Barberà pintats per Jordi Isern, no sols veiem la imatge del moment present, magistralment copsada, sinó que si us hi fixeu bé sereu capaços de trobar-hi els lligams i els records trenats que ens connecten amb els nostres orígens i els primers pobladors. Així doncs, hi podreu veure com l’aigua, que emmiralla el gris dels núvols i envernissa els camins mil·lenaris, duu dins seu el rastre d’aquella aigua que un dia no se’n va anar del tot i que sempre malda per tornar; i com els arbres, hereus de tots els verds del món, retenen escapçalls de converses i llegendes, i amb l’ajut del vent, tafaner i enjogassat de mena, les escampen perquè no quedin engolides pel negre oblit; i com la neu, que cobreix la terra adormida sota un silenci glaçat, li xiuxiueja que no tingui pressa per despertar-se, non non nineta dorm, que les flors i els fruits ja vindran quan s’escaigui i, quan sigui el temps, la tornaran a cobrir de colors i de textures de seda; o com el sol, que flameja els rostolls i daura les pedres dels castells i els panys de tàpia de les muralles, just abans d’amagar-se una estona, li demana a la lluna que no deixi de brillar perquè la gent valenta i fidel de Conca es mereixen nits nítides i clares, com el traç honest i lliure de Jordi Isern damunt la tela verge. Honestedat i llibertat que són —i han estat— premiades amb retalls escollits d’ànima de la qual el paisatge de la Conca de Barberà es desprèn, generós i agraït, perquè en Jordi pugui aplicar-los, amb pinzellades destres, cosa que fa que puguin arribar-nos intactes i purs. Així, quan contempleu les vinyes pintades —verdes a la primavera, rogenques a la tardor— no us ha d’estranyar sentir dins el paladar les aromes i el gust fresc i entremaliat, amb un pessic de pebre negre, del trepat que s’hi verema; o quan el quadre us permeti endinsar-vos pels camins que voregen els rierols i les rieres, flairareu la dolça olor de la rosada que guarneix les fulles i les tiges amb petites puntes de diamant refulgent; o quan us atureu i observeu amb atenció un poble o una vila, no sols veureu les cases plenes de vida sinó que sentireu com el fum que s’enlaira us ve a trobar per embolcallar-vos amb la fragància de rondalla explicada a la vora del foc, mentre els tions esdevenen cendra calenta entre reflexos ataronjats.

L’obra de Jordi Isern és una obra viva, una obra que batega, que respira i que amb la llum canviant evoluciona i crea uns llaços emocionals impossibles de descriure, com passa amb el paisatge de la Conca de Barberà, que et captiva i t’atrapa fins al punt de fer-te'n sentir part, cosa que sols pot ser possible gràcies al tarannà, obert i esplèndid, de la seva gent, dignes successors de tots els que els han precedit. Com al seu torn, també és impossible de definir o de delimitar amb mots l’inabastable talent creatiu que Jordi Isern posseeix i que li permet generar uns fruits deliciosos, saborosos que, generós i magnànim —com la gent de la Conca—, comparteix amb tots nosaltres. Permeteu-me formular un sol i últim desig: que per molts anys l’amic Jordi Isern segueixi exercint d’ambaixador de la Conca de Barberà, del seu paisatge, de la seva història i del passat i del present de tots els qui l’estimem i l’omplim de vida.

En Jordi Isern, amb innates qualitats en el món de la pintura, ens ofereix temes paisatgístics de les nostres terres amb una maduresa i un “savoir faire” que ens captiven i l´equiparen als grans mestres paisatgístics catalans. Té una paleta de colors sòlids, valents quan convé i delicats quan el tema ho requereix i tot amb una ferma formació pictòrica no exempta de tocs d´artesania –no entesa com la versió popular de simple mecanisme sense inspiració- sinó com el concepte de posseir ofici, de pertànyer a una escola i de dur el llegat de la tradició, tal com afirmava el gran mestre Eugeni d´Ors.

En Jordi Isern és una figura ja important i consagrada de la pintura catalana i en el panorama actual on qualsevol cosa és considerada Art, seria convenient que es tinguessin en consideració –altra vegada- els conceptes d´inspiració, qualitat i formació que posseeix l´obra de Jordi Isern.